[SOLVED] Ryzen 5700G - Xorg issues

Help with graphics cards on GhostBSD.
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by epsheldoni »

I have installed FreeBSD 14 on the same machine and the experience is much different. Xorg on Conky constantly runs below 18. The GUI is not quite as laggy. I have posted on Pastebin Xorg.0.log, /etc/rc.conf, and kldstat. Here is the Pastebin link.

https://pastebin.com/Nx5FN8rU Xorg.0.log
https://pastebin.com/BDm9UApj /etc/rc.conf
https://pastebin.com/BzQbMVSX kldstat

Maybe this can shed some light on the issue.
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by epsheldoni »

The following link explains my issue. Apparently, I am not the only one.

https://github.com/freebsd/drm-kmod/issues/118

I guess I'll have to wait until the issues are sorted out by the developers.
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by epsheldoni »

An update. I am running FreeBSD 14 Current on this machine and after updating /usr/src and compiling buildworld and buildkernel,
amdgpu.ko loads and now Xorg is behaving as I have seen in the past. Xorg wcpu values are usually below 1.00 and on boot, screen
resolution changes as I have observed in the past on other FreeBSD and GhostBSD versions. Now, I'll have to wait until those changes
are pulled into 13.1.
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by epsheldoni »

I forgot to mention that I also installed drm-devel-kmod-5.7.19.g20220223. This module required an updated kernel.
User avatar
neville
Developer
Posts: 20
Joined: Fri Aug 13, 2021 10:27 am
Location: Japan

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by neville »

Does Xorg work if amdgpu is loaded? Or does it only work with vesa?
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by epsheldoni »

Neville, pardon the late reply. As I mentioned in the original post, amdgpu does get loaded. It does not appear to be used. I even have removed amdgpu from the kld_list in /etc/rc.conf and it makes no difference. All seems to be working in FreeBSD 14 Current. As I also pointed out in the original post, I was unable to figure out in GhostBSD whether vesa or scfb is running. The /var/log/Xorg.0.log is too long and I'm not sure what information to parse out.
epsheldoni
Posts: 19
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:58 pm

Re: Ryzen 5700G - Xorg issues SOLVED

Post by epsheldoni »

After the most recent update, June 16, 2022, I now have this issue solved. After seeing this post on FreeBSD forums

https://forums.freebsd.org/threads/how- ... ily.85401/

I went to Software Station and installed drm-510-kmod, deinstalled drm-fbsd13-kmod, then I made sure that only the gpu-firmware-amd-kmod module for green_sardine was selected. I rebooted and now I have a more responsive desktop and Xorg wcpu values as displayed by top are in line that I have seen in FreeBSD 14.0 Current, FreeBSD 13.1 RELEASE, and on several linux distros. Before, the
wcpu values for Xorg were sometimes 60.0 and above. Now, they rarely get above 2.0 and the gui is more snappy and responsive.
User avatar
ericbsd
Developer
Posts: 1951
Joined: Mon Nov 19, 2012 7:54 pm

Re: [SOLVED] Ryzen 5700G - Xorg issues

Post by ericbsd »

Thanks for the confirmation.
Post Reply