Help needed to get em0 up

Questions about the installation of FreeBSD
Post Reply
lawksalawdy
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:23 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Help needed to get em0 up

Post by lawksalawdy » Sat May 11, 2019 11:31 pm

Hello,

I need some help getting GhostBSD connected to the network. I am a retired IT professional and have used Linux almost exclusively for around 10 years so I think I know what I am doing but getting GhostBSD connected to the Internet has defeated me. I am trying to install GhostBSD on spare Intel i5 based PC with an ASRock motherboard using onboard Ethernet connection for networking. This PC runs fine with Debian dual booted with Windows 10 with no networking problems.

GhostBSD runs fine under Vitualbox with full functionality including networking, but when I try to run the Live USB on the Intel i5 PC, the system loads OK and can see the wired connection but not Ethernet (em0) hence no internet connection. I have successfully installed GhostBSD to an unused HDD on the i5 PC and GhostBSD boots and loads fine but the same problem with no Ethernet. I am new to BSD so my expertise is not quite up to making sense of ifconfig in BSD.

I hope someone can point me in the right direction.

Thanks,

lawksalawdy

NevilleGoddard
Developer
Posts: 477
Joined: Thu Dec 22, 2016 10:30 pm
Location: Japan
Has thanked: 9 times
Been thanked: 10 times

Re: Help needed to get em0 up

Post by NevilleGoddard » Wed May 15, 2019 12:44 am

Can you please provide the model number of the Ethernet chipset

lawksalawdy
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:23 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Help needed to get em0 up

Post by lawksalawdy » Wed May 15, 2019 1:23 am

Hi Neville,

The device is a Qualcomm Atheros AR8171/8175 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.30).

Thanks,

lawksalawdy

NevilleGoddard
Developer
Posts: 477
Joined: Thu Dec 22, 2016 10:30 pm
Location: Japan
Has thanked: 9 times
Been thanked: 10 times

Re: Help needed to get em0 up

Post by NevilleGoddard » Wed May 15, 2019 5:20 am

Your network should be called ath0 I think.
What is the output of

pciconf -lv

What happens when you click on the network icon in the panel?

NevilleGoddard
Developer
Posts: 477
Joined: Thu Dec 22, 2016 10:30 pm
Location: Japan
Has thanked: 9 times
Been thanked: 10 times

Re: Help needed to get em0 up

Post by NevilleGoddard » Wed May 15, 2019 5:21 am

Do you have 2 network devices?

lawksalawdy
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:23 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Help needed to get em0 up

Post by lawksalawdy » Thu May 16, 2019 4:19 am

Hi Neville,

Thanks for getting back to me. After reading this:

https://forums.freebsd.org/threads/sett ... 161.60635/

I have decided that getting any BSD going on this PC is not worth the effort. I do, however, appreciate your responding to my question.

lawksalawdy

Post Reply