Nvidia problem  [SOLVED]

Help with graphics cards on GhostBSD.

Nvidia problem

Postby RJ » Wed Sep 16, 2015 2:13 pm

How I did this:
get kernel source from here: ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/relea ... SE/src.txz
unpack it with Midnight Commander

then

# portsnap fetch update
# cd /usr/ports/x11/nvidia-drivers-304
# make config

check only Linux support

# make install clean
# echo 'linux_load="YES"' >> /boot/loader.conf
# echo 'nvidia_load="YES"' >> /boot/loader.conf
# echo 'linux_enable="YES"' >> /etc/rc.conf
# echo 'hint.agp.0.disabled="1"' >> /boot/device.hints

# nvidia-xconfig


add to xorg.conf

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

and
# reboot

finaly I got this

Code: Select all
cat /var/log/Xorg.1.log
[    23.392]
X.Org X Server 1.14.7
Release Date: 2014-06-05
[    23.392] X Protocol Version 11, Revision 0
[    23.392] Build Operating System: FreeBSD 10.1-RELEASE-p19 amd64
[    23.392] Current Operating System: FreeBSD sniper.ghostbsd-pc.home 10.1-RELEASE-p19 FreeBSD 10.1-RELEASE-p19 #3: Thu Sep 10 00:39:13 ADT 2015     root@eric.ghostbsd-pc.home:/usr/obj/mk/usr/src/sys/GENERIC amd64
[    23.392] Build Date: 06 September 2015  01:17:44AM
[    23.392] 
[    23.392] Current version of pixman: 0.32.6
[    23.392]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    23.392] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    23.392] (==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Wed Sep 16 23:37:31 2015
[    23.392] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    23.392] (==) ServerLayout "Layout0"
[    23.393] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    23.393] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    23.393] (**) |   |-->Device "Device0"
[    23.393] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    23.393] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    23.393] (==) Automatically adding devices
[    23.393] (==) Automatically enabling devices
[    23.393] (==) Not automatically adding GPU devices
[    23.393] (==) FontPath set to:
   /usr/local/share/fonts/misc/,
   /usr/local/share/fonts/TTF/,
   /usr/local/share/fonts/OTF/,
   /usr/local/share/fonts/Type1/,
   /usr/local/share/fonts/100dpi/,
   /usr/local/share/fonts/75dpi/
[    23.393] (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[    23.393] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    23.393] (WW) Disabling Keyboard0
[    23.393] (WW) Disabling Mouse0
[    23.393] (II) Loader magic: 0x7f9af0
[    23.393] (II) Module ABI versions:
[    23.393]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    23.393]    X.Org Video Driver: 14.1
[    23.393]    X.Org XInput driver : 19.1
[    23.393]    X.Org Server Extension : 7.0
[    23.393] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0622:107d:2ac3 rev 161, Mem @ 0xd2000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00009000/128, BIOS @ 0x????????/65536
[    23.393] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    23.393] Initializing built-in extension SHAPE
[    23.393] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    23.393] Initializing built-in extension XInputExtension
[    23.393] Initializing built-in extension XTEST
[    23.393] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    23.393] Initializing built-in extension SYNC
[    23.393] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    23.393] Initializing built-in extension XC-MISC
[    23.393] Initializing built-in extension XINERAMA
[    23.393] Initializing built-in extension XFIXES
[    23.393] Initializing built-in extension RENDER
[    23.393] Initializing built-in extension RANDR
[    23.394] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    23.394] Initializing built-in extension DAMAGE
[    23.394] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    23.394] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    23.394] Initializing built-in extension RECORD
[    23.394] Initializing built-in extension DPMS
[    23.394] Initializing built-in extension X-Resource
[    23.394] Initializing built-in extension XVideo
[    23.394] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    23.394] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    23.394] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    23.394] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    23.394] Initializing built-in extension DRI2
[    23.394] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[    23.394] (II) LoadModule: "glx"
[    23.394] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    23.506] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    23.506]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    23.506]    Module class: X.Org Server Extension
[    23.506] (II) NVIDIA GLX Module  304.125  Mon Dec  1 20:17:06 PST 2014
[    23.506] Loading extension GLX
[    23.506] (II) LoadModule: "nvidia"
[    23.506] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    23.515] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    23.515]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    23.515]    Module class: X.Org Video Driver
[    23.515] (II) NVIDIA dlloader X Driver  304.125  Mon Dec  1 19:57:47 PST 2014
[    23.515] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    23.515] (--) Using syscons driver with X support (version 134217730.0)
[    23.515] (++) using VT number 9

[    23.543] (II) Loading sub module "fb"
[    23.543] (II) LoadModule: "fb"
[    23.543] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libfb.so
[    23.543] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    23.543]    compiled for 1.14.7, module version = 1.0.0
[    23.543]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    23.543] (II) Loading sub module "wfb"
[    23.543] (II) LoadModule: "wfb"
[    23.544] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    23.544] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    23.544]    compiled for 1.14.7, module version = 1.0.0
[    23.544]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    23.544] (II) Loading sub module "ramdac"
[    23.544] (II) LoadModule: "ramdac"
[    23.544] (II) Module "ramdac" already built-in
[    23.544] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[    23.544] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    23.544] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    23.544] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    23.545] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    23.545] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[    23.545] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[    23.545] (EE) NVIDIA(0):     system's kernel log for additional error messages and
[    23.545] (EE) NVIDIA(0):     consult the NVIDIA README for details.
[    23.545] (EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
[    23.545] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[    23.545] (II) UnloadModule: "nvidia"
[    23.545] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[    23.545] (II) UnloadSubModule: "fb"
[    23.545] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    23.545] (EE)
Fatal server error:
[    23.545] (EE) no screens found(EE)
[    23.545] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[    23.545] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.1.log" for additional information.
[    23.545] (EE)
[    23.576] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


What is wrong with this?
RJ
 
Posts: 5
Joined: Wed Sep 16, 2015 2:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Nvidia problem


Re: Nvidia problem

Postby ASX » Wed Sep 16, 2015 3:47 pm

hi,
first, check 'dmesg' ouput, as suggested:

[ 23.545] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[ 23.545] (EE) NVIDIA(0): system's kernel log for additional error messages and
[ 23.545] (EE) NVIDIA(0): consult the NVIDIA README for details.
[ 23.545] (EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***


- if you are using grub as boot loader, settings in loader.conf might be ignored ... depending or your grub settings.
- try to load the nvidia module manually, using 'kldload' ... check for errors ...
ASX
Developer
 
Posts: 970
Joined: Wed May 06, 2015 11:46 am
Has thanked: 58 times
Been thanked: 130 times

Re: Nvidia problem  [SOLVED]

Postby RJ » Thu Sep 17, 2015 1:00 pm

SOLUTION

delete this line: nvidia_load="YES" from /boot/loader.conf
add this line kld_list="nvidia" to /etc/rc.conf
RJ
 
Posts: 5
Joined: Wed Sep 16, 2015 2:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nvidia problem

Postby frogprince » Thu Aug 03, 2017 5:16 pm

The first time I tried installing the nvidia driver, it was simply:

pkg install nvidia-driver-340 nvidia-xconfig nvidia-settings
nvidia-xconfig

I rebooted, and the nvidia driver ran immediately and automatically.
This time, after fixing my HD and reinstalling GBD, I ran the above again,
and rebooted, only to find no desktop. Startx did not start x. Looking at the
above, I used nano to check /boot/loader.conf, but did not find the line
"nvidia_load="YES"". I did not find the line for /etc/rc.conf, and so added it.
I rebooted, and voila! nvidia worked. I'm not sure why the difference, but
I will pass on this experience.
Vas you efer in Zinzinnati? Asus M2N-MX, Athlon 64 3800+ CPU, 4 GB/250 GB, GeForce 210, missing front drive panel just like its owner.
frogprince
 
Posts: 35
Joined: Mon Jul 10, 2017 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Nvidia problem

Postby NevilleGoddard » Fri Aug 25, 2017 9:27 pm

If you install the latest nvidia driver, loading nvidia won't help anymore

nvidia_load="YES" does not work.

With the latest nvidia drivers you have to use the following:

nvidia-modeset_load="YES"

in /boot/loader.conf

or if you're using grub, put this in /etc/rc.conf in the kld_list= section:

nvidia-modeset

mine looks like this:

# Load the following kernel modules
kld_list="nvidia-modeset geom_mirror geom_journal geom_eli linux fuse ext2fs cuse"


Then the latest driver will work
NevilleGoddard
Developer
 
Posts: 339
Joined: Thu Dec 22, 2016 10:30 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 43 times


Return to Graphics Cards

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron