11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Questions about the installation of FreeBSD

11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby WytWun » Sat Aug 12, 2017 8:28 am

Sadly I have to report that I have been unable to install the Xfce x64 version into a VirtualBox VM hosted on Windows :( The install appears to hang during boot with the screen looking like this:
VirtualBox_GhostBSD 11 Alpha1 x64_12_08_2017_21_42_33.png
screenshot of hung console


I had to disable the audio device in the VM settings to get to this point.

VirtualBox version 5.1.22.

The VM settings look like this:
vm_settings.png
VM settings summary


I have previously been able to install 10.3 x86 in a VB VM, but also failed to install 10.3 x64 (I don't recall whether the 10.3 x64 installation failure had the same symptoms).

I have successfully installed FreeBSD 11.0 x64 and 11.1 x64 into VirtualBox VMs on the same Windows machine with pretty much the same VM settings.

Any ideas?
WytWun
 
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 7:54 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM


Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby ericbsd » Wed Aug 16, 2017 6:10 pm

Did you do any configuration other than the default setting?
User avatar
ericbsd
Developer
 
Posts: 1056
Joined: Mon Nov 19, 2012 7:54 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 44 times

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby WytWun » Thu Aug 17, 2017 10:28 am

ericbsd wrote:Did you do any configuration other than the default setting?

I didn't get to do any configuration of GhostBSD as the apparent hang is in booting the ISO image in the newly created VM. The ISO's SHA-256 matches the published value.

The VM settings I believe changed from defaults are:
- System
+ Motherboard
* increase memory to 2GB
* disable floppy boot support
* ICH9 chipset
* hardware clock in UTC
+ Processor
* 2 CPU
- Display
+ Screen
* enable 3D acceleration
- Storage
* removed IDE controller and storage
* added SATA (AHCI) controller with 20GB hard disk and optical disk
* enable Use Host I/O Cache
- Network
+ Adapter 1 enabled
* Adapter type: Intel PRO/1000 T Server

As far as I can determine these changes are what I've used for FreeBSD 11, except the network adapter which is the same as I used for GhostBSD 10.3 x86.

I did see a reference to an NVME emulation related fix in the recently released VirtualBox 5.1.26, but updating VB hasn't change the observed behaviour.
WytWun
 
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 7:54 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby WytWun » Tue Aug 22, 2017 8:11 am

Changing the storage configuration back to using IDE drives on a PIIX3 chipset (PIIX 4 IDE controller) instead of the SATA configuration appears to resolve this hanging issue but it would be nice to know why a configuration that works in FreeBSD 11.1 doesn't work for GhostBSD... :?
WytWun
 
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 7:54 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby ASX » Tue Aug 22, 2017 9:36 am

* enable Use Host I/O Cache

Try to disable host I/O cache for the time of installation, eventually re-enable that feature upon install completation.
ASX
Developer
 
Posts: 942
Joined: Wed May 06, 2015 11:46 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 122 times

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Postby WytWun » Fri Aug 25, 2017 9:15 am

ASX wrote:Try to disable host I/O cache for the time of installation, eventually re-enable that feature upon install completation.

I tried that and the live image boot still hangs at the same point (i.e. screen is identical to screenshot above).
WytWun
 
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 7:54 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times


Return to Installing GhostBSD

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron