11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Questions about the installation of FreeBSD
Post Reply
WytWun
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 8:54 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by WytWun » Sat Aug 12, 2017 9:28 am

Sadly I have to report that I have been unable to install the Xfce x64 version into a VirtualBox VM hosted on Windows :( The install appears to hang during boot with the screen looking like this:
VirtualBox_GhostBSD 11 Alpha1 x64_12_08_2017_21_42_33.png
screenshot of hung console
I had to disable the audio device in the VM settings to get to this point.

VirtualBox version 5.1.22.

The VM settings look like this:
vm_settings.png
VM settings summary
I have previously been able to install 10.3 x86 in a VB VM, but also failed to install 10.3 x64 (I don't recall whether the 10.3 x64 installation failure had the same symptoms).

I have successfully installed FreeBSD 11.0 x64 and 11.1 x64 into VirtualBox VMs on the same Windows machine with pretty much the same VM settings.

Any ideas?

User avatar
ericbsd
Developer
Posts: 1164
Joined: Mon Nov 19, 2012 7:54 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by ericbsd » Wed Aug 16, 2017 7:10 pm

Did you do any configuration other than the default setting?

WytWun
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 8:54 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by WytWun » Thu Aug 17, 2017 11:28 am

ericbsd wrote:Did you do any configuration other than the default setting?
I didn't get to do any configuration of GhostBSD as the apparent hang is in booting the ISO image in the newly created VM. The ISO's SHA-256 matches the published value.

The VM settings I believe changed from defaults are:
- System
+ Motherboard
* increase memory to 2GB
* disable floppy boot support
* ICH9 chipset
* hardware clock in UTC
+ Processor
* 2 CPU
- Display
+ Screen
* enable 3D acceleration
- Storage
* removed IDE controller and storage
* added SATA (AHCI) controller with 20GB hard disk and optical disk
* enable Use Host I/O Cache
- Network
+ Adapter 1 enabled
* Adapter type: Intel PRO/1000 T Server

As far as I can determine these changes are what I've used for FreeBSD 11, except the network adapter which is the same as I used for GhostBSD 10.3 x86.

I did see a reference to an NVME emulation related fix in the recently released VirtualBox 5.1.26, but updating VB hasn't change the observed behaviour.

WytWun
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 8:54 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by WytWun » Tue Aug 22, 2017 9:11 am

Changing the storage configuration back to using IDE drives on a PIIX3 chipset (PIIX 4 IDE controller) instead of the SATA configuration appears to resolve this hanging issue but it would be nice to know why a configuration that works in FreeBSD 11.1 doesn't work for GhostBSD... :?

ASX
Posts: 988
Joined: Wed May 06, 2015 12:46 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by ASX » Tue Aug 22, 2017 10:36 am

* enable Use Host I/O Cache
Try to disable host I/O cache for the time of installation, eventually re-enable that feature upon install completation.

WytWun
Posts: 13
Joined: Sat Aug 12, 2017 8:54 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: 11.1 Alpha 1 (Aug17) install problem in VirtualBox VM

Post by WytWun » Fri Aug 25, 2017 10:15 am

ASX wrote:Try to disable host I/O cache for the time of installation, eventually re-enable that feature upon install completation.
I tried that and the live image boot still hangs at the same point (i.e. screen is identical to screenshot above).

Post Reply